Een fotograaf en diens werken

Veel mensen dromen van een beroep waarin ze hun creatieve passie kwijt kunnen. Maar er is maar een klein deel wat ervan kan leven. Zonde want we krijgen iedere dag te maken met de kunsten, van de bioscoopfilm tot het museum en van het boek tot de kunst aan de muur in je eigen woonkamer. Als kunstenaar is het hard werken om een naam voor jezelf te maken. Maar iedereen moet ergens beginnen, toch?

Hoe begin je?

Maar ja, waar begin je dan? Sommige mensen hebben een netwerk opgebouwd gedurende de tijd dat ze een relevante opleiding volgen als het gaat om fotografie. Andere besluiten op een dag gewoon dat ze hun passie met de camera gaan volgen. Het is belangrijk om ervaring op te doen en uit te vinden wat jij graat fotografeert. Met een goede camera ga je op pad en leer je in praktijk wat wel en niet werkt achter de lens.

Durf te vragen

Zeker in het begin zal je naar de buitenwereld uit moeten rijken voordat dit andersom naar jou gebeurt. Sommige mensen maken portretjes van vrienden of bieden hun diensten gratis of voor een klein bedrag aan op feestjes of dergelijken gelegenheden. Zo bouw je een reputatie en een portfolio op en daar kan je vervolgens weer een prijs aan verbinden.

Expositie of opslag

Je zal veel foto’s maken in opdracht van anderen. Sommigen daarvan vind je wellicht zelf niet zo bijzonder bijvoorbeeld als het gaat om portretten van werknemers van een bedrijf. Gooi echter nooit iets weg maar sla alles op. Zo heb je altijd een referentie als men vraagt of je in staat bent een bepaald werk te leveren. En dan zijn er natuurlijk nog de foto’s die je aan iedereen wilt laten zien. Misschien durf jij het wel aan en maak je een expositie van die verzameling. De mooiste fotolijsten haal je bij de lijstentoko. Zij hebben een fotolijst in iedere maat, zoals een fotolijst 50×70. Je kan een korte expositie doen, van een avond of een langere van meerdere weken. Je kan exposeren in een compleet afgehuurde ruimte of in een deel van een museum. Er zijn heel veel mogelijkheden.

Investeer in jezelf

Zoals ik al zei, is het handig om een goede camera te hebben. Als fotograaf zal je in het begin vooral zelf in je kunsten investeren. Maar dit komt de kwaliteit van je werk vaak ten goede. Tijd om aan de slag te gaan.

Wat fotografeer jij het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *