Prachtige foto’s maken tijdens een stedentrip

stedentrip Budapest

Wanneer je op vakantie gaat, dan doe je vanzelfsprekend je best om de mooiste plaatjes te schieten. Dat lukt niet altijd. Misschien is het toch te druk, heb je te weinig tijd of heb je per ongeluk de verkeerde settings geselecteerd toen je de foto nam. Zeker wanneer je voor een korte tijd ergens verblijft, dan wil je optimaal gebruik maken van je tijd daar. Een stedentrip is daar een goed voorbeeld van. Wanneer je maar voor een paar dagen verblijft in een nieuwe stad, dan wil je zoveel mogelijk zien en vastleggen. Ik herken dat zelf als fotograaf ook erg goed. Zo had ik tijdens mijn laatste weekendje weg, een stedentrip Budapest, echt moeite om een balans te vinden tussen foto’s maken en genieten. Om te voorkomen dat jij straks met hetzelfde probleem zit, geef ik vandaag advies hoe je eenvoudig prachtige foto’s kunt maken tijdens een stedentrip. 

Tip 1. Neem de juiste camera mee

Een beetje fotograaf heeft allerlei camera’s. Zo heb ik mijn uitgebreide, professionele spiegelreflexcamera en een kleiner hand modelletje. Mijn eerste fout tijdens mijn stedentrip Budapest? Ik had mijn joekel van een camera meegenomen. Dat was helemaal niet handig! Het grote formaat maakte de camera ongemakkelijk om te gebruiken. Als ik even snel een leuk plaatje wilde vastleggen, dan was het moment alweer voorbij wanneer ik dan eindelijk mijn camera klaar had. Daarom is mijn eerste tip: neem de juiste camera mee. Heb je op je smartphone een goede camera en ben je in het bezit van een compacte variant? Dan zou ik die lekker meenemen!

Tip 2. Kies je momenten

Mijn tweede tip zorgt ervoor dat je jezelf niet verliest tijdens de vakantie. Het is en blijft immers een vakantie. Door continu met je camera rond te lopen, kun je een hoop mislopen. Daarom adviseer ik je om jouw momenten te kiezen. Ga je een indrukwekkend gebied bezoeken? Houd dan je camera bij de hand. Loop je gezellig met je geliefde of met vrienden door de stad tijdens je stedentrip? Geniet dan van het moment. Niet alles is een foto waard. We leven al in een tijd waarin we eigenlijk te veel foto’s maken. Hierdoor heb je uiteindelijk meer dan 100 foto’s van de vakantie, waar je vervolgens niets meer mee doet. Zonde! Heb je daar al die leuke momenten voor gemist? 

Tip 3. Stop wanneer er irritatie is

Ik ben samen met wat vrienden een weekendje naar Budapest gegaan. Tijdens de stedentrip Budapest had ik altijd mijn camera paraat om weer een foto te maken. Ik vond het namelijk hartstikke leuk om elk etentje, elke toeristische plek en iedere gebeurtenis vast te leggen. Mijn mede vakantiegangers niet zo. Op een gegeven moment waren ze er helemaal klaar mee. De irritatie was aanzienlijk toegenomen en dat was (zoals je kunt begrijpen) best zonde van onze stedentrip Budapest. Uiteraard hebben we het uitgepraat en beloofde ik mijn camera voor de rest van de reis aan de kant te leggen. Daarom is mijn laatste tip: stop wanneer er irritatie is.